Nordborg Korea - tur/retur

11.29.2013

Korea turen

Ideen med at tage til Korea startede hjemme i vores lille klub i Nordborg, hvor vi snakkede om hvor sjovt det ville være at tage til Korea, men sjov blev til alvor og pludselig var vi i Hamborg lufthavn. Puha, 13 lange timer foran os, lang tid tænkte vi, men med god mad og tonsvis af film ombord gik tiden stærkt. Incheon lufthavn, er en kæmpe lufthavn, hvor vi skulle med tog ind til vores bagage. Der gik et par dage inden vores jetlag var ovre igen, for med 7 timers forskel fra Danmark, var jetlag absolut noget der kunne forekomme.

Uden planlægning

Vi havde egentlig ikke rigtig planlagt vores tur i detaljer, vi tog det som det kom. Vi boede i et guesthouse tæt ved sinchon rotary, som er et kæmpe kryds i sinchon, hvor vejene føre ud i alle retninger alt efter om man skal besøge sinchon station, Ewha Woman Universitet eller nogle af de andre universiteter. Der er fyldt med liv i gaderne, og byen er fyldt med cafeer og storcentre og den ene bod med koreanske specialiteter efter den anden.

Udenfor Ewha Woman Universitet var der fyldt med studerene, boder og spil, alt var sat op på grund af en fremvisning af skolen. Ved fremvisningen blev der udvist fra elevernes side utilfredshed med at bære skole uniform, hvilket man kunne støtte op omkring ved blot at give sin underskrift, som Max og jeg herefter gjorde.

Den olympiske by

Senere på turen førte en taxa os til den olympiske by fra 1988, hvor de to danske taekwondo kæmpere, Anne Mette Christensen og Karin Schwarz var blandt deltagerne i legende og vandt hhv. guld og sølv som opvisnings disciplin. Det var en fed oplevelse, at se parken i kontrast til den altid travle og larmende by, hvor biler med hornet i bund ikke var til at spøge med. Omkring parken omgav der sig en ro, som alle beskuer nød i stilhed. Et smukt syn. Parken gav også rig mulighed for at tage billeder af dens skønhed, hvilket Max og jeg også udnyttede med nogle sparke teknikker.

Seoul Tower

En anden spændende dag var, da Max og jeg begav os ud for at se Seoul tower, hvilket er et meget højt tårn der bruges til at udsende tv signaler til Seouls beboere, og skyder sig op over de ellers høje skyskrabere der udgjorde bybilledet. Det er dog ikke tårnets højde på de imponerende 236 meter fra bund til top, der hæver den over de ufattelige høje skyskrabere, men bjerg tårnet er bygget på der er med til at hæve det 479 meter over havets overflade, hvilket også kunne mærkes i form af ømme lår og revnet sko. Det var ufatteligt hårdt, men udsigten fra udkigsposterne var det hele værd. Den lange hårde tur blev også fejret med endnu et par billeder til vores samling. Det skal også lige nævnes, at hvis man var sulten efter den lange stejle rejse op ad bjerget, kunne man altid lige smutte ind i bygningens restaurant og få en lille forfriskning, hvorefter man kunne besøge souvenirer butikken, og købe en lille ting som bevis på at man har været der.

På turen hjem til guesthouset fik vi et lille glimt af et marked, vi var dog alt for trætte til at undersøge det nærmere og derfor gemte vi det til en anden dag, hvilket betyder at vi senere vil beskrive markedet lidt nærmere.

Kukkiwon

Det næste store stop på vores rejse, var helt klart højdepunktet på turen. Ja, man kan vel nærmest sige, at det er en hver taekwondo udøvers drøm, at se dette stor slået syn. Hvis du allerede ikke nu har gættet hvor vores rejse havde ført os hen, kan vi her sige at det blot var taekwondoens mekka, nemlig det store Kukkiwon. Inde i selve Kukkiwon, så vi nogle kampe imellem high schools, hvor eleverne støttede op omkring deres kæmpere med synkrone tilråb, som er meget anderledes i forhold til Danmark. Generelt var folkene i Kukkiwon meget høflige, hvilket ikke altid er godt, da vi blandt andet bevægede os ud på nogle gange vi ikke helt viste om vi måtte være på. Der var dog ikke nogen der irettesat os, men derimod hilste venligt da vi gik forbi dem. På gangene så vi en masse historiske billeder, lige fra gæster der havde besøgt Kukkiwon, træninger, verdensmesterskaber og dens præsidenter. Vi besøgte også Kukkiwons museum, som beretter om historier fra taekwondoens begyndelse og mere, her forevigede vi selvfølgelig også vores navne i gæstebogen, som mange før os også havde gjort. Derudover besøgte vi også Kukkiwons butik, hvor vi her købte det nyeste eksemplar af selveste Text book der beskriver alt fra A til Å indenfor taekwondo. Udenfor Kukkiwon var der også opsat træningsmaskiner der frit kunne benyttes, dette var dog ikke specielt for Kukkiwon. Disse maskiner er opsat overalt i Seoul, som man her i Danmark ser legepladser, det var et meget forunderligt syn, og er helt klart også noget man burde indføre i Danmark. Hele oplevelsen omkring Kukkiwon kan varmt anbefales for alle taekwondo udøver.

Marked besøg

Næste stop var markedet, vi her tidligere kort har været inde at berøre. Det en meget speciel oplevelse lige, som alt andet her i Seoul, men en forskel der ikke kunne ignoreres, var hvordan bilister behandlede de øvrige personer i trafikken. I Danmark lære vi jo at køretøjer skal have respekt for fodgængere og andet, i Seoul fandt vi dog en helt anden virkelighed. Biler der blæste på andre trafikanter, der gik efter reglen, at hvis hornet var i bund var alt acceptabelt fra deres side. 

Namsangol

Den sidste ting vi her i vil berette om, er vores tur til Namsangol mere specifikt Hanok Village, som er en traditionel opbygget landsby fra 1800 i det gamle Joseon dynasti. På rejsen dertil, så vi det akitektoniske vidunder City Hall (Rådhuset), der første gang så dagens lys i 2012, hvilket bygningen også bar præg af. Det bjergede landskab kom også til syne på vores rejse. At træde ind i Hanok Village, er som at træde ind i et kæmpe museum, her var f.eks. vist 5 huse der havde tilhørt høje embedsmænd, og det var nogen af de største palæer i Seoul på det tidspunk. Da vi var i byen, var vi så heldige at møde Kukkiwons Demonstration Team, der trodsede heden, og trænede til en opvisning vi senere hen så. En mester fra Teamet kom endda hen for at snakke med Max og jeg, og spurgte os om lov til at interviewe os efter opvisningen, hvilket vi selvfølgelig med glæde takkede ja til. Grunden bag opvisningsholdets besøg, var en ny sæson start, som de derfor fejrede med en fed opvisning, der også indebar andre stilarter end Taekwondo. Som lovet interviewede han os efter opvisningen, og her vil han blandt andet have os til at sparke et bræt over.

Koreansk køkken    

Seoul bød også på andre specielle oplevelser, så som deres mad. Koreansk mad byder nemlig på noget af en speciel oplevelse, lige fra at se hvordan maden bliver lavet, til den eksploderende smag i munden. Kødet steges på en speciel pande, der er konstrueret på den måde, at fedtet render væk fra kødet. Når kødet er stegt færdig får man et salatblad, man herefter skal fyldes med det der bliver serveret på bordet. Dette kunne f.eks. være kød man tog og dyppede i soja og eventuelt i en krydderi blanding, derefter puttede man det så i salatbladet.
Så tog man noget forårsløg, champignon, løg, hvidløg og kimchi der også var stegt på panden, som selvfølgelig også kom i salatbladet. Det sidste der kom i bladet, var sticky rice, og herefter skulle hele salatbladet (med indhold) ind i munden, hvor alle smagsoplevelserne lidt efter lidt kom til live i munden, hvor efter den senere eksploderede.

 

Hele turen har sammenlagt været en utrolig fed oplevelse, der bød på mange forunderlige syn. Det kan stærkt anbefales, og turen var også forholdsvis billig. For mit vedkommende, er det helt klart et sted jeg vil besøge igen.

 

Danny S. Wilkenskjeld og Max Landt Jensen - Nordborg Taekwondo Klub